PEPPARSKOLAN

.

Pepparskola

Peppar används i nästan varje maträtt i var mans kök. Det är en av de viktigaste pusselbitarna i matlagningen. Men samtidigt är vi inte tillräckligt noggranna när det gäller att köpa peppar som vi är med köttet, fisken, vinet etc.

Att köpa peppar är ofta bara något du gör när du är i affären. Så länge det är ett känt varumärke lägger du gärna det i din korg och är nöjd med det. Men är detta den bästa vägen? Låt mig berätta varför det inte är så:

• Det finns inte bara en sorts peppar. Ja! Peppar kommer från familjen Piper nigrum, men det finns olika medlemmar i den familjen som alla har olika egenskaper.

• Det finns inte bara en kvalitet av peppar Den största delen av peppar som säljs i butikerna är en blandning från olika odlingar som ofta köps till lägsta möjliga pris. Genom att inte uppmärksamma köper du förmodligen den billigaste, arombefriade och mest smaklösa pepparn i butiken. KHMER Peppar säljer bara olika sorter av högsta Premiumkvalitet som finns och med pepparns ursprung angivet.

• Köp inte färdigmald peppar. Om du köper mald peppar så har den redan förlorat sin arom. När det hårda skalet av pepparkornet är knäckt och öppet, börjar aromen omedelbart att försvagas, och det mesta av dess smak och doft försvinner inom en halvtimme.

Så här är vår lösning:Köp ALLTID Premiumpeppar
i hela korn och mal eller mortla pepparn i det ögonblick du ska laga maten.

OLIKA TYPER AV PEPPAR

Svartpeppar

Svartpeppar produceras genom att välja de omogna gröna bären som sedan torkas naturligt i solen (eller genom tvångsuppvärmning) tills de är torra och svarta. Denna kokas sedan kort. Svartpepparn är måttligt het, skarp och aromatisk.

Vitpeppar

är helt mogna bär (rödpeppar) som har blivit plockade delvis mogna och har fått sitt skal borttaget så att bara kärnan återstår. Detta görs i allmänhet genom att blöta bären i vatten under ett antal dagar och sedan gnugga av skalet. Det görs också ibland mekaniskt medan de är torra. Aromen är jordartad och smaken är varm och krämig men inte skarp eller aromatisk. Det är ganska distinkt i arom och smak om man jämför den med svartpepparn. Vid framställning av KHMER vitpeppar använder vi bara rent vatten i processen och inga kemikalier som andra producenter kan använda. Detta ger vår peppar en fräsch arom till skillnad mot den unkna aromen som kemikaliebearbetning kan ge.

Rödpeppar

Rödpeppar: Den röda pepparn är grön peppar- som har lämnats på pepparklasen längre och fått en rödrosa mogen färg innan den skördas och torkas. Detta är den mest smakrika och dyraste sorten eftersom de handplockas under lång tid. Rödpepparn är vår storsäljare som är en riktig Allroundkrydda. Denna kan ersätta svartpepparn helt och nästan även all vitpeppar.

SÅ VAD ÄR PREMIUMPEPPAR?

Kvalitén på pepparn beror direkt på pepparkornets kvalitet och från vilken odling den kommer ifrån. Därför är Premiumpeppar en kombination av marken den odlas på och att inga gifter används. Viktigt är också handhavandet i förädlingsprocessen och vid packning och transporter. Sammanfattningsvis kan man säga att den kärlek pepparn får under odlingsprocessen denna kärlek ger den tillbaka till dig som konsument när du sedan lagar din mat.

• Peppar av låg kvalitet. Så kallad kvantitetspeppar: Omogna, ruttna, tomma inuti – utan smak, skärpa och arom.

• Premiumpeppar Mogna korn med en full kärna som är större och tyngre som innehåller ämnen som ger en mycket större smakupplevelse.

SMAKEGENSKAPER
• Piperin – Den viktigaste indikatorn på smaken av peppar. Ansvarig för skärpa och bränning – De egenskaper som konsumenterna bör tänka på. I sammansättningen av Premiumpeppar är innehållet minst 4% piperin.

• ”Volatileolja” – lägger till pepparkarakteristisk ”varm” smak, rikedom och smakfullhet. I sammansättningen av Premiumpeppar innehåller dessa minst 1% eteriska oljoreller mer. Piperin och eteriska oljor finns i kärnan av peppar.

Varukorg